فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 89 (تیر 1402)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 89 (تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیررضا محمودی، محدثه قوامی پور سرشکه، عباس تقوایی * صفحات 7-24

    مبانی و اصول حاکم بر تعقیب کیفری ساختارها و چارچوب هایی را شامل می شود که چیستی تعقیب را تشریح کرده و چرایی آن را توجیه می کنند. بی تردید درک مبانی اجتماعی و فلسفی هر تاسیس انسانی امری ضروری است. بر همین اساس ساختارهای منطقی و اجتماعی حاکم بر تعقیب کیفری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف در این بررسی دریافت چیستی و چرایی تعقیب کیفری است که تمامی فرایند تعقیب بر آن استوار بوده و براساس قوت و یا ضعف آن طراحی می شود. این از آن روست که از یکسو به منظور درک درست از تعقیب کیفری و ارزیابی دقیق آن، ضروری است که مبانی و اهداف و اصول حاکم بر آن مورد بررسی دقیق قرار گرفته است. از سوی دیگر، جهت آشنایی با فرایند تعقیب، شیوه های مختلف تعقیب به شکل تطبیقی در حقوق ایران و ترکیه، تعقیب توسط دادگاه (شیوه غالب در ترکیه) و تعقیب توسط دادستان (راهکار یگانه در ایران) مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تعقیب، تعقیب کیفری، مبانی تعقیب کیفری، حقوق ایران، حقوق ترکیه
  • سامان بیات * صفحات 25-58

    غرب آسیا به دلیل اهمیت چندبعدی خود در ساختار نظام بین الملل همواره کانون حضور و رقابت بازیگران بین المللی و قدرت های نوظهور بوده است. این حضور، آثار و پیامدهای متعددی به جای گذاشته؛ و موجب ایجاد چالش های فراوانی برای بازیگران گردیده است. یکی از این بازیگران چین می باشد که تا قبل از سال 2001، حضور محدودی در غرب آسیا داشته است؛ اما در حال حاضر چین به مراتب روابط فراگیر و چندجانبه ای را در منطقه غرب آسیا دنبال می کند. در این راستا مقاله حاضر در یک رویکرد توصیفی - تحلیلی و با استفاده از داده های آماری به دنبال پاسخ به این سوال می باشد که از منظر چهارچوب برسازی مولفه های رویکرد چین به غرب آسیا برچه مبنایی می باشد و این رویکرد تا چه میزان مورد مقبولیت و پذیرش در منطقه بوده است؟ بر این مبنا چین رویکرد خود را بر مدار جنوب-جنوب، همزیستی مسالمت آمیز، احترام متقابل، عدم تجاوز متقابل، عدم مداخله، برابری و منفعت متقابل قرار داده است. در این رویکرد عوامل تاریخی، فرهنگی و هویتی از جمله فرهنگ چهره، قرن تحقیر که چین متعهد شده است نه بعنوان حامی، بلکه شریک در استعمارزدایی و توسعه عمل کند، تفکر کنفوسیوسی که یک نظام ارزشی - اخلاقی مبتنی بر میانه روی، خیرخواهی و میانجیگری ترویج می دهد نقش موثری در روابط فراگیر چین در غرب آسیا داشته و از سوی دیگر سنجش افکار عمومی نشان می دهد که چین در ایجاد انگاره و ذهنیت مشترک و مثبت در اذهان ساختار سیاسی و اجتماعی منطقه غرب آسیا موفق بوده است.

    کلیدواژگان: برسازی، همکاری، چین، غرب آسیا، سیاست خارجی
  • محمد عذیری*، محمدرضا خانلری صفحات 59-92

    بی تردید نظریه واقع گرایی، مهمترین و پایدارترین نظریه روابط بین الملل می باشد. جاذبه بی بدیل این نظریه به دلیل نزدیکی آن با عملکرد سیاستمداران در عرصه بین الملل و همچنین نزدیکی آن با فهم متعارف از سیاست بین الملل است. نظریات ریالیستی بر روی شیوه عملی برای روابط بین الملل به شیوه «چگونه هست؟»، «نه چگونه باید باشد»، تمرکز دارند. براساس دیدگاه واقع گرایی نقش محوری از آن دولت هاست و روابط بین الملل نیز متشکل از همین دولت ها می باشد و دیگر بازیگران بین المللی نظیر اشخاص، سازمان های بین الملل و سازمان های غیردولتی اهمیت چندانی ندارند بلکه تنها ابزاری در دست دولت ها هستند. این پژوهش با هدف بررسی تفاوت دیدگاه های نظریه ریالیسم کلاسیک و ریالیسم ساختارگرا به روش توصیفی و تحلیلی و با اسناد کتابخانه ای گردآوری شده است و  به دنبال  پاسخ به این پرسش است که این دو نظریه در مفاهیمی همچون دولت، قدرت، ساختار و سیاست خارجی چه تفاوت هایی دارند؟ فرضیه مقاله این است که نظریه ریالیسم کلاسیک و ریالیسم ساختارگرا ضمن برخورداری از مبانی مشترک دارای تفاوت ها و مناظرت درونی متعددی نیز هستند.

    کلیدواژگان: رئالیسم، رئالیسم ساختارگرا، رئالیسم کلاسیک، سیاست خارجی، روابط بین الملل
  • فرزانه دشتی، احسان رهام * صفحات 93-128

    یکی از مسایلی که در ماه های اخیر از اهمیت زیادی برخوردار شده است، نقش زنان و دختران در عرصه های مختلف زندگی اجتماعی است. امروزه زنان و دختران ایرانی در زمینه های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نقش مهمی را ایفا می کنند. در این میان، یکی از مهم ترین عوامل زمینه ساز چنین پیشرفتی در جامعه نقش زنان است، درگذشته زنان ایران به دلیل وجود برخی مشکلات و محدودیت های زیاد از این امکانات برخوردار نبودند اما امروزه نقش آن ها رو به فزونی بوده است. به لحاظ تاریخی، شاید بتوان گفت یکی از اولین قدم های زنان در توسعه در ایران، در زمان قاجاریه بوده است که در این دوره زنان برای رسیدن به مقام و جایگاهی مهم در جامعه تلاش فراوانی کردند. و از آنجایی که برخوردار بودن از سواد و تحصیلات و آموزش یکی از شرایط لازم برای تحقق این نقش بوده است، بنابراین در توسعه آن کوشیدند. مقاله حاضر در پی پاسخگویی به این سوال است که زنان و دختران در توسعه ایران در عرصه های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی چه نقشی دارند؟ نویسنده در پاسخ به این سوال به روش توصیفی-تحلیلی این فرضیه را مطرح کرده است که زنان نقش بسزایی را در توسعه ایران دارند. همچنین یافته های تحقیق نشان می دهد، باتوجه به شاخص های بهداشتی، آموزشی، مشارکت اجتماعی و... زنان ایرانی حضور تعیین کننده ای در عرصه های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و... داشته و در شرایطی به مراتب بهتری، نسبت به اغلب کشورهای درحال توسعه منطقه ای و اسلامی قرار دارند.

    کلیدواژگان: نظریه های توسعه، زنان، دختران، توسعه، ج.ا.ایران
  • بهمن بهری خیاوی *، زهرا نورمحمدی صفحات 129-147

    الزام آور بودن تصمیمات دیوان بین المللی کیفری یکی از مهم ترین چالش هایی است که دیوان و جامعه بین المللی با آن روبرو است. هدف مقاله آن است تا با بهره از آموزه های مکاتب حقوق طبیعی و حقوق ارادی، قواعد و خصیصه الزام آور بودن تصمیمات دیوان را تحلیل و بررسی نماید. در مقاله پیش رو با روش توصیفی - تحلیلی مکاتب حقوق طبیعی و ارادی را بررسی کنیم و به این پرسش پاسخ دهیم که براساس این دو مکتب حقوقی، چرا تصمیمات دیوان نسبت به دولت ها، الزام آور است و مبنای الزام آور بودن تصمیمات دیوان نسبت دولت ها، چه می باشد؟ یافته ها نشان می دهد که مکتب حقوق طبیعی اعتقاد به قواعدی دارد که همیشگی و خارج از اراده انسان ها و دولت ها می باشد و در هر مکان و زمانی باید اجرا شوند. مکتب حقوق ارادی معتقد است که منشا حقوق و قواعد بین المللی، برخواسته از اراده دولت ها می باشد و با رضایت دولت ها بوجود می آید. لذا طبق مکتب حقوق طبیعی که جرایم تحت صلاحیت دیوان را مغایر با حقوق طبیعی می داند، تصمیمات دیوان برای همه کشورها، دارای خصوصیت الزام آور می باشد و براساس حقوق ارادی، تصمیمات دیوان نسبت به متعاهدین، در قالب اساسنامه دیوان و منشور ملل ملل متحد، الزام آور می باشد.

    کلیدواژگان: اساسنامه رم، الزام آور بودن، دیوان بین المللی کیفری، مکتب حقوق ارادی، مکتب حقوق طبیعی
  • حبیب الله رحمتی * صفحات 149-172

    بحث حمایت از بزه دیده یکی از مهمترین مباحث حقوق جزاء و جرم شناسی می باشد زیرا جرم پدیده ای است که عمدتا در ارتباط بزهکار و بزه دیده به وجود می آید و ارتباطی لازم و ملزمی در میان آنها حکمفرما می باشد بگونه ای که بدون بزهکار جرمی وجود ندارد و بدون بزه نیز بزهکاری ایجاد نخواهد شد. از این رو مقاله حاضر حمایت از بزه دیده در حقوق کیفری ایران و اسناد بین المللی را با بهره گیری از، روش تحقیق، مقایسه ای و شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای مورد مطالعه و پژوهش قرار داده است سوال مطرح شده در مقاله این بوده است که چه نقاط اشتراک و افتراقی در حمایت از بزه دیده در حقوق ایران و اسناد بین المللی وجود دارد؟ یافته های مقاله حکایت از آن دارد که در حقوق ایران توجه بیشتر محققین به شناسایی بزه دیده بوده است و توجه کمتری به حقوق آن براساس اسناد بین المللی گردیده و اگرچه سیاست جنایی ایران و اسناد بین المللی در برخی از زمینه ها به یکدیگر مشابه است، اما تفاوت در شرایط اجتماعی و داخلی ایران با حوزه حقوق بشر بین الملل باعث می شود تا زمینه رشد و توجه به بزه دیده در کشور ایران عقب تر باشد.

    کلیدواژگان: حقوق ایران، اسناد بین المللی، حمایت کیفری
|
  • Amirreza Mahmoudi, Muhaddithe Q. Sareshke, Abbas Taghvaee Pages 7-24

    The foundations and principles governing criminal prosecution include structures and frameworks that explain what prosecution is and why it is justified. Undoubtedly, understanding the social and philosophical foundations of every human establishment is essential. Accordingly, the logical and social structures governing criminal prosecution are of special importance. The purpose of this investigation is to find out what and why criminal prosecution is based on, and is designed based on its strength or weakness. This is because, on the one hand, in order to properly understand the criminal prosecution and its accurate evaluation, it is necessary that the principles, goals and principles governing it have been carefully examined. On the other hand, in order to get familiar with the process of prosecution, different methods of prosecution in Iranian and Turkish law, prosecution by the court (predominant method in Turkey) and prosecution by the prosecutor (the only method in Iran) have been examined.

    Keywords: Prosecution, Criminal Prosecution, Basics of Criminal Prosecution, Iranian Law, Turkish Law
  • Saman Bayat Pages 25-58

    Due to its multidimensional importance in the structure of the international system, the Middle East has always been the focus of the presence and competition of international actors and emerging powers. This presence has left many effects and consequences; And it has created many challenges for the actors. One of these actors is China, which had a limited presence in the Middle East until 2001; But currently, China is pursuing comprehensive and multilateral relations in the Middle East region. In this regard, the present article, in a descriptive-analytical approach and using statistical data, seeks to answer the question of what is the basis of the framework of the components of China's approach to the Middle East and to what extent this approach has been accepted in the region. Is? Based on this, China has placed its approach on the South-South orbit, peaceful coexistence, mutual respect, mutual non-aggression, non-interference, equality and mutual benefit. In this approach, historical, cultural and identity factors such as the face culture, the century of humiliation that China has committed to act not as a supporter, but as a partner in decolonization and development, Confucian thought that promotes a moral-value system based on moderation, benevolence and mediation. It has played an effective role in China's inclusive relations in the Middle East, and on the other hand, the measurement of public opinion shows that China has succeeded in creating a common and positive mindset in the minds of the political and social structure of the Middle East region.

    Keywords: Construction, Cooperation, China, Middle East, Foreign Policy
  • Mohammad Ozeiri, Mohammadreza Khanlari Pages 59-92

    Undoubtedly, the theory of realism is the most important and stable theory of international relations. The irreplaceable attraction of this theory is due to its closeness with the performance of politicians in the international arena, as well as its closeness with the conventional understanding of international politics. Realist theories on the practical method for international relations in the way of "how it is?", "not how it should be". are focused According to the realist point of view, governments play a central role and international relations also consist of these governments, and other international actors such as individuals, international organizations, and non-governmental organizations are not very important, but are only tools in the hands of governments. This research aims to investigate the difference between the views of classical realism and structuralist realism in a descriptive and analytical way and collected with library documents, and seeks to answer the question of what are the differences between these two theories in concepts such as government, power, structure and foreign policy? The hypothesis of the article is that the theory of classical realism and structuralist realism, while having common foundations, also have many internal differences and debates. 

    Keywords: Realism, Structuralist Realism, Classical Realism, Foreign Policy, International Relations
  • Farzaneh Dashti, Ehsan Roham * Pages 93-128

    One of the issues that has become very important in recent months is the role of women and girls in various fields of social life. Today, Iranian women and girls play an important role in various economic, political, social and cultural fields. In the meantime, one of the most important factors underlying such progress in society is the role of women. In the past, Iranian women did not have these facilities due to the existence of many problems and limitations, but today their role has been increasing. Historically, it can be said that one of the first steps in the development of women in Iran was during the Qajar period, during which women made a lot of efforts to reach an important position in the society. And since having literacy and education is one of the necessary conditions to fulfill this role, so they tried to develop it. This article seeks to answer the question of what role do women and girls play in the development of Iran in various economic, political, social and cultural fields? In response to this question, the author has proposed the hypothesis that women play a significant role in the development of Iran in a descriptive-analytical way. Also, the findings of the research show that according to the indicators of health, education, social participation, etc., Iranian women have a decisive presence in various political, social, cultural fields, etc., and in much better conditions. Compared to most developing countries, they are regional and Islamic.

    Keywords: Development Theories, Development, Women, Girls, Islamic Republic of Iran
  • Bahman B. Khiyavi, Zahra Nourmohammadi Pages 129-147

    The binding nature of the decisions of the International Criminal Court is one of the most important challenges that the court and the international community are facing. The purpose of the article is to analyze and examine the rules and binding nature of the court's decisions using the teachings of the schools of natural law and voluntary law. In the upcoming article, let's examine the schools of natural and voluntary law with a descriptive-analytical method and answer the question that according to these two legal schools, why are the decisions of the court binding on the governments, and what is the basis for the binding of the decisions of the court on the governments? The findings show that the school of natural law believes in rules that are permanent and beyond the will of humans and governments and must be implemented in any place and time. The Voluntary School of Law believes that the origin of international laws and rules originates from the will of the governments and arises with the consent of the governments. Therefore, according to the school of natural law, which considers crimes under the jurisdiction of the court to be contrary to natural rights, the decisions of the court are binding for all countries, and based on voluntary rights, the decisions of the court are binding on the contracting parties, in the form of the statute of the court and the United Nations charter.

    Keywords: International Criminal Court, Bindingness, The Rome Statute, The Natural Law Doctrine, Legal Positivism
  • Habib-Allah Rahmati Pages 149-172

    The topic of protecting the victim is one of the most important topics in criminal law and criminology because crime is a phenomenon that mainly occurs in the relationship between the offender and the victim, and there is a necessary and binding relationship between them in such a way that there is no crime without the offender and no offense without the offender. Therefore, this article has studied and researched victim protection in Iran's criminal law and international documents by using the comparative research method and the method of information collection, a library. The findings of the article indicate that in Iranian law, researchers have paid more attention to the identification of the victim, and less attention has been paid to its rights based on international documents, and although Iran's criminal policy and international documents are similar in some areas, the difference in Iran's social and internal conditions with the field of international human rights makes the field of development and attention to the victim in Iran lag behind.

    Keywords: Victim, Iranian Law, International Documents, Criminal Protection